Kleurinjectie in de tuin!

Niet alleen Viooltjes geven een tuin kleur.

maandag 8 januari 2018
Viooltjes geven een tuin kleur, ook in de winter. Het zijn sterke vrolijke plantjes, winterhard en bloeien van herfst tot voorjaar. Natuurlijk hebben we nog veel andere planten in petto!

Viburnum tinus

Kijk je vol ongeduld uit naar de lente? Niet nodig, met een explosie van frisse kleuren zetten deze winterbloeiers je tuin vandaag al in vuur en vlam. Een echte winterwinnaar is de Viburnum tinus. Van herfst tot lente staat de struik vol geurende bloementrossen. Deze topper geeft je twee kleuren voor de prijs van één. Uit de rode knoppen groeien prachtige zacht geurende witte bloemen.
By Alvesgaspar - Own work, CC BY-SA 3.0

Jasminum nudiflorum

Bloot in de winter? Geen probleem voor de naaktbloeiende Jasminum nudiflorum. Deze jasmijn schittert van december tot april. Plant hem zo dat je hem goed kan zien vanuit het huis. De aanblik van een volle struik met botergele bloemetjes wil je voor geen geld van de wereld missen.

By Wildfeuer - Own work (own photo), CC BY 2.5

Hamamelis

De toverhazelaar heeft zijn naam niet gestolen. Deze magische struik verrast al in de herfst met een prachtige bladkleur en excelleert in de winter met spinachtige bloemen in allerlei tinten van geel tot rood. Mooi is dat de bloemetjes zich bij vorst opkrullen en weer openbarsten wanneer de temperatuur stijgt.

Helleborus

De Helleborus wordt ook wel kerstroos genoemd. Deze wintergroene plant is een van de meest geliefde vaste planten in de tuin. Deze ijzersterke planten met prachtige bloemen brengen al vroeg kleur in de tuin.
Van roodpaarse kerstrozen tot boterbloemgele varianten

Het grootste deel van de Helleborus-rassen wordt samengebracht in de Helleborus Orientalis Groep. Hoewel er een tweehonderdtal benaamde rassen bekend zijn, worden Helleborussen vooral op kleur verkocht. De meest voorkomende bloemkleuren zijn: wit, wit met donkerder spikkels, licht- en donkerroze, roze gespikkeld, lila, paars, roodpaars, vuurrood, heel diep paars, bijna zwart, maar ook crèmegeel, boterbloemgeel en lichtgroen. De witte bloemen verkleuren vaak naar roze en groen (Helleborus niger).

Bijzondere Helleborussen
Er zijn rassen met enkele – en met gevulde bloemen. Die laatste soort Helleborus hebben iets bijzonders: het zijn niet de kroonbladen, maar de kelkbladen die de kleur dragen. Er zijn wintergroene soorten met bloemen aan aparte stengels, zoals Helleborus. niger, en bladverliezende (o.a. Helleborus odorus), maar ook soorten die met bebladerde bloemstengels overwinteren, zoals de Corsicaanse kerstroos (Helleborus argutifolius). Alle planten in de Helleborus Orientalis Groep hebben wintergroen blad. Een echt vroege vogel is de Helleborus ‘Early Purple’, een paars bloeiende plant waarbij de bloemen soms al in november verschijnen. ‘Wester Flisk’ heeft roodachtige stelen.

De ideale winterbloeier

Een Helleborus beschermt haar bloemen op een ingenieuze manier tegen vorst. Als het flink gaat vriezen, pompt ze er het vocht uit, dat ze tijdelijk in de bladeren en wortels opslaat. De bloemen hangen dan even slap, maar bevriezen niet. Wordt het beter weer? Dan pompt de kerstroos het vocht opnieuw naar de bloemen en ze staat er al snel weer stralend bij!

Alle vroegbloeiende soorten Helleborus combineren uitstekend met leverbloempjes (Hepatica), schuimbloemen (Tiarella), longkruid (Pulmonaria) en vroege bolgewassen.
www.groenvanbijons.be