Herfsbeleving op je terras

8 herfsttoppers die kleur brengen op je terras

donderdag 5 oktober 2017
Na de zomer maken de vrolijke zomerkleuren stilaan plaats voor warme herfsttinten. Deze toppertjes zorgen ook in de herfst voor kleur op je terras.

Herfstbloeiers

Chrysanten zijn de herfstbloeiers bij uitstek op je terras. Een waaier van kleuren, vormen en formaten, de chrysant heeft het allemaal. Bovendien geniet je met een minimum aan zorg wel wekenlang van de bloemen.
Ook winterheide mag niet ontbreken op je herfstterras. De plant heeft heel kleine bloemetjes, maar zorgt toch voor een kleurexplosie. Winterheide bloeit tot april en verkiest een plek in de zon tot halfschaduw. Snoei na de bloei 1/3 terug.

Opvallende bessen, bergthee en sierlijke grassen

Skimmia heeft het allemaal: mooi blad, geurende lentebloemen en bessen die prachtig rood verkleuren in de herfst. En mooi meegenomen: de plant is redelijk winterhard. Enkel bij echt strenge vorst moet je hem beschermen.
Bergthee verrast je in de herfst met sierlijke witte, rode of roze bessen. Mooi in een lage schaal of bloembak. Regelmatig de minder mooie taken wegknippen houdt de plant in topvorm. Bergthee groeit in vollegrond uit tot een mooie bodembedekker.
Festuca glauca heeft dan weer een een blauwgrijs fijn blad. In de zomer geniet je van blauwige bloemaren die verkleuren naar zonnig geel. Festuca glauca heeft een hekel aan natte voeten. Laat de potgrond goed uitdrogen tussen 2 gietbeurten. In het voorjaar moet je de oude bladresten weghalen.
Pampasgras blaast je omver met zijn imposante pluimen. Het blad sterft af in de winter, maar verkleurt prachtig strogeel. Aan het einde van de winter moet je pampasgras afknippen tot 30 cm boven de grond. In volle grond wordt deze kerel tot 3,5 meter hoog, in pot blijft hij gelukkig een pak kleiner.
Pampasgras blaast je dan weer omver met zijn imposante pluimen. Het blad sterft af in de winter, maar verkleurt prachtig strogeel. Aan het einde van de winter moet je pampasgras afknippen tot 30 cm boven de grond. In volle grond wordt deze kerel tot 3,5 meter hoog, in pot blijft hij gelukkig een pak kleiner.
Leucothoe verkleurt in de nazomer en herfst van groen naar geel, roze, rood en paars. Het blad blijft de hele winter aan de plant. Zet voor een natuurlijke look in verweerd aardewerk of cortenstaal. Mag het knallen? Het flamboyante blad komt goed tot zijn recht in roze, lila of oranje bakken. Verkiest een beschutte plek met minimum een paar uur zon per dag.
Miniconiferen zoals  Chamaecyparis lawsoniana ‘Elwoodii’, Cupressus ‘Goldcrest’ en ‘Wilma’ blijven klein en zijn dus geknipt voor je bloembak. Combineer verschillende groentinten voor een moderne look.
©groenvanbijons.be
©mooiwatplantendoen.nl